Regeringens Klimapartnerskaber: Søren Lindgaard inviteret med da IT-branchen diskuterede grøn omstilling

Til et møde på Børsen gav JN Datas direktør sit input til regeringens Klimapartnerskab for service, it og rådgivning. Bedre mulighed for at udnytte overskudsvarme fra datacentre, tilskud til solceller og en åben invitation til Erhvervsministeren var hans bidrag til debatten.

January 15, 2020

Erhvervslivet er en naturlig del af den grønne omstilling, og derfor takkede JN Datas CEO Søren Lindgaard ja til invitationen, da regeringens Klimapartnerskab for service, it og rådgivning bad ham om at komme med input til gårsdagens rundbordsmøde. Formålet med mødet var at komme med konkrete forslag til, hvordan regeringen kan komme i mål med ambitionen om en 70 procents reduktion af CO2-udledningen i 2030.

Som IT-driftsselskab for det stærke fællesskab med de tre bankcentraler BEC, SDC og Bankdata samt Jyske Bank og Nykredit, er det JN Datas opgave at levere IT-infrastruktur i form af servere, som står i datacenteret og bruger strøm. Det kræver nemlig omkring 20 millioner kWh el årligt at holde op mod halvdelen af finanssektoren kørende med IT-infrastruktur.

Et af Søren Lindgaards budskaber var at fjerne de barrierer, der er i forbindelse med udnyttelsen af overskudsvarme fra datacentre. For selvom det er lykkedes JN Data at sende overskudsvarme fra virksomhedens datacenter ud i forsyningsnettet og dermed opvarme cirka 420 husstande i Silkeborg, har det ikke været en nem proces. Lovkrav og tilskudsmuligheder på området for overskudsvarme er nemlig en kompliceret affære, og derfor tog det en del tid at få udarbejdet en business case for projektet. JN Data købte en varmepumpe, som med en fornuftig tilbagebetalingstid var en god investering på den lange bane.

- Det er min klare overbevisning, at vi i Danmark skal gøre det nemt og enkelt at drive effektive, grønne datacentre. Eksempelvis udnytter vi vores overskudsvarme til 420 husstande i Silkeborg. JN Data har bevist, at det kan lade sig gøre, og hvis vi fjerner barriererne, vil flere gå samme vej som os, siger han.

Med på mødet var Erhvervsministeriet med Erhvervsminister Simon Kollerup (S) i spidsen. Med sig hjem fik ministeriet en åben invitation til JN Datas datacenter i Silkeborg.

- Jeg inviterede ministeriet og Erhvervsministeren til Silkeborg, så han ved selvsyn kan se, hvordan vi udnytter overskudsvarmen fra vores datacenter, siger Søren Lindgaard, og forklarer, at han oplever en bekymring om, at der potentielt set kan blive produceret mere overskudsvarme end nødvendigt for at få en gevinst ud af det:

- Det er for mig at se ren teori at spekulere i det, og derfor håber jeg, at ministeren vil tage turen Silkeborg for at kigge nærmere på vores løsning.

Ser gerne pulje til solceller
Ud over at bidrage med sine erfaringer omkring overskudsvarme, havde Søren Lindgaard også en anden ide med til mødet. Direktøren vil nemlig gerne have en tilskudsordning til solceller på den grønne agenda, som helt konkret kan søges af virksomheder, der kan aftage den solcelle-producerede strøm med det samme. Det vil specielt gælde virksomheder, der har drift døgnet rundt alle ugens syv dage - som eksempelvis datacentre eller sygehuse.

Hvis flere virksomheder får en håndsrækning i forbindelse med en investering i solceller, vil det ifølge Søren Lindgaard betyde, at man kunne reducere produktionen af el og dermed spare CO2.

- Det er en klar fordel, hvis energitunge virksomheder belaster el-nettet mindre, end de gør nu, og det vil på lang sigt være en fordel, når flere og flere køber elbiler og skal bruge forsyningsnettet til at lade dem, siger han.

Søren Lindgaard ser frem til at sidde med ved bordet, når ideerne skal konkretiseres yderligere.

- Vi har som virksomhed og som branche et ansvar for at være en del af den grønne omstilling, og derfor vil jeg på vegne af JN Data fortsat bidrage med mine ideer og holdninger til, hvordan vi når 2030-målet.